godlo

szyszka

„Młodzieżowo, ale zdrowo”

Na pewno łatwiej jest zamówić pizzę albo kebab przez telefon, ale czy to jest zdrowe i jak można długo jeść ciągle to samo? Alternatywę dla takiego stylu odżywiania zaproponowały wychowawczynie w internacie panie Izabela Cholewińska, Anna Wywrót i Grażyna Baran. Wspólnie napisały wniosek, który otrzymał dofinansowanie w ramach projektu „Świętokrzyski Fundusz Młodych Inicjatyw” i od 22.09.2014 r. trwa realizacja warsztatów kulinarnych pod nazwą „Młodzieżowo, ale zdrowo”.

 

Dzięki działaniom projektowym i przychylności pani dyrektor i kierownika internatu została wyremontowana sala kuchenna na parterze internatu, a także zostały zakupione: kuchenka elektryczna, zlew, blat, komplet garnczków, patelnie i niezbędne akcesoria kuchenne.

Obecnie trwają warsztaty kulinarne. Projekt zakładał uczestnictwo 16 osób i zajęcia dwa razy w tygodniu, jednak ze względu na duże zainteresowanie młodzieży gotujemy przez cały tydzień. Jest to możliwe dzięki funduszom projektowym na produkty spożywcze. Do chwili obecnej z inicjatywy dziewcząt zostały przygotowane ciasta na Dzień Chłopaka i Święto KEN. Był tydzień „sałatkowy”, włoski, pierogarnia, robiliśmy krokiety z barszczykiem czerwonym i leczo. Czeka nas jeszcze przygotowanie warzyw faszerowanych, ryby po grecku, łososia ze szpinakiem, placków po węgiersku i oczywiście pieczenie ciast. Warsztaty są przewidziane do 30.11.2014 r. ale już teraz wiemy, że nasza przygoda z gotowaniem będzie trwała nadal.

Izabela Cholewińska

wstecz