godlo

szyszka

ERASMUS + CZYLI WITAJ FRANCJO!

 

12 listopada 2016 - sobota

Dziś poznaliśmy dwa najważniejsze elementy kuchni francuskiej: wino i sery. Dzięki uprzejmości dyrektora szkoły pojechaliśmy do mleczarni produkującej Crottin de Chavignol. Są to jedne z najbardziej cenionych dojrzewających serów kozich we Francji. Produkuje się je wyłącznie z mleka kóz alpejskich i tylko w tym regionie. Jest to jeden z nielicznych  gatunków sera, który można jeść w różnym stadium dojrzałości – najlepsze są te, które dojrzewały co najmniej miesiąc. Delektując się serami Crottin, nie można pominąć idealnie do nich pasującego wina. Z tego powodu odwiedziliśmy również winnicę produkującą takie właśnie wino. Właściciele zdradzili nam nieco swoich sekretów, pokazali swoją winnicę, a potem zaprosili na degustację. Lampce wina towarzyszył oczywiście ser. Rzeczywiście podane razem smakują wyjątkowo. Jeżeli będziecie we Francji w dolinie Loary i w tym regionie, koniecznie spróbujcie serów Crottin de Chavignol i białego wytrawnego Sancerre de Chavingol lub Sancerre Blanc.

wstecz