ZSL.D.271.3.2016 Zagnańsk, 5.10.2016r.
SPECYFIKACJA
ISTOTNYCH WARUNKÓW ZAMÓ-WIENIA TRYB: PRZETARG NIE-OGRANICZONY
O wartości szacunkowej przedmiotu zamówienia mniejszej niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r.
Prawo zamówień publicznych
na realizację następującego zamówienia publicznego:
Dostawa artykułów żywnościowych do stołówki in-ternatu Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku
ZATWIERDZAM :
mgr Anna Kowalska
Dyrektor Zespołu Szkół Leśnych
w Zagnańsku
I. NAZWA I ADRES ZAMAWIAJĄCEGO
Zespół Szkół Leśnych im. R. Gesinga w Zagnańsku, ul. Spacerowa 4, 26-050 Zagnańsk, woj. świętokrzy-skie, tel./fax 41 300 11 41, NIP: 959-08-30-692, REGON: 292438448
II. TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
1. Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego prowadzone jest w trybie przetargu nieograniczonego o wartości mniejszej niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2015r.poz. 2164 z późn. zm.)
2. W sprawach, które nie zostały uregulowane w niniejszej SIWZ, mają zastosowanie przepisy ustawy i akty wykonawcze do ustawy.
3. Miejsce publikacji ogłoszenia o przetargu:
- Biuletyn Zamówień Publicznych
- strona internetowa Zamawiającego,
- tablica ogłoszeń w budynku Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku.
4. Nie dopuszcza się składania ofert wariantowych.
5. Nie przewiduje się zawarcia umowy ramowej.
6. Zamawiający nie przewiduje zebrania Wykonawców.
7. Rozliczenia między Zamawiającym, a Wykonawcą prowadzone będą w polskich złotych (PLN). Nie przewiduje się rozliczeń w walutach obcych.
8. Nie przewiduje się wyboru oferty najkorzystniejszej z zastosowaniem aukcji elektronicznej,
9. Zamawiający nie przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających.
10. Zamawiający nie ogranicza możliwości ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla Wykonawców, u których ponad 50% pracowników stanowią osoby niepełnosprawne.
11. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zaliczek na poczet wykonania zamówienia.
12. Zamawiający nie przewiduje unieważnienia postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nie przyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia.
III. OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki internatu Ze-społu Szkół Leśnych w Zagnańsku ul. Spacerowa 4 26-050 Zagnańsk woj. świętokrzyskie. Dostawy odbywać się będą w okresie od 17.11.2016 r. do 16.11.2017 r. Przedmiot zamówienia podzielony jest na 8 pa-kietów:
- Pakiet nr 1
CPV 15330000-0 Warzywa i owoce mrożone
CPV 15220000-6 Ryby mrożone
CPV 15896000 Produkty głęboko zamrożone - Pakiet nr 2
CPV 15112000-0 Drób i podroby - Pakiet nr 3
CPV 15600000-4 Produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych
CPV 15800000-6 Różne produkty spożywcze
CPV 15330000-1 Owoce i warzywa i podobne produkty - Pakiet nr 4
CPV 15500000-3 Produkty mleczarskie
CPV 15400000-2 Oleje i tłuszcze roślinne lub zwierzęce - Pakiet nr 5
CPV 15110000-2 Mięso
CPV 15131100-6 Wędliny
CPV 15131000-5 Konserwy
CPV 15894200-3 Produkty garmażeryjne - Pakiet nr 6
CPV 15810000-9 Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie - Pakiet nr 7
CPV 01100000-8 Rośliny uprawne, produkty warzywnictwa i ogrodnictwa
CPV 15331000-7 Warzywa przetworzone
CPV 15981000-8 Napoje - Pakiet nr 8
CPV 01100000-8 Rośliny uprawne, produkty warzywnictwa i ogrodnictwa
2. Szczegółowy wykaz asortymentu oraz wielkości zamówienia zamieszczony jest w załącznikach od Nr 2.1 do Nr 2.8 do SIWZ . Ilość asortymentu podana w załączniku stanowią przewidywane zapotrzebowanie na okres 12 miesięcy
3. Zamawiający zastrzega sobie prawo niezrealizowania przedmiotu zamówienia w ilości i zakresie określonym w załącznikach stosownie do rzeczywistych potrzeb co oznacza, iż faktyczne zapotrzebowanie uzależnione jest od liczby osób żywionych w stołówce szkolnej w okresie realizacji umowy.
4. Przedstawienie oferty nieobejmującej całego asortymentu znajdującego się w zadaniu spowoduje jej od-rzucenie bez dalszego rozpatrywania.
5. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych.
Informacje i wymagania dodatkowe:
1. Zamawiający wymaga aby ceny jednostkowe nie ulegały wzrostowi.
2. Dostawa produktów odbywać się będzie po uprzednim telefonicznym złożeniu zamówienia przez Zama-wiającego. Zamówiony towar należy dostarczać w godzinach rannych od 06:00 do 08:00 i terminach wskazanych przez Zamawiającego.
3. Faktury/rachunki za zamówiony towar Wykonawca winien dostarczać wraz z towarem.
4. Dostawa artykułów obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem oraz wniesienie towaru do pomieszczeń magazynowych w stołówce internatu Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku.
5. Dostawy samochodem dostawczym powinny odbywać się przy zachowaniu odpowiednich reżimów sani-tarnych, wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz innych aktualnie obowiązującymi przepisami prawa.
6. Dostarczane produkty muszą być oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż trzy miesiące od daty dostarczenia, za wyjątkiem mięsa, nabiału, owoców, warzyw i pie-czywa, które winny być dostarczane świeże i spełniać obowiązujące normy kontroli jakości w obowiązującym systemie HCCP oraz:
- posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,
- posiadać odpowiedni system przewożenia towarów – zachowanie rozdzielności transportu,
- posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu (mrożonki dostarczane powinny być samocho-dem chłodnia) i warunki sanitarne pojazdu.
- powinny odpowiadać normom jakościowym a w przypadku owoców i warzyw świeżych musza być wysokiej jakości tj. I-go gatunku bez wad fizycznych i jakościowych, wg. Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011r. stanowiącego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora prze-tworzonych owoców i warzyw.
7. Zamawiający może odmówić przyjęcia dostarczonych towarów, w przypadku niezgodności dostarczanych artykułów z wymogami i opisem zawartym w SIWZ, jak również w przypadku wystąpienia nieprawidłowości, co, do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź przewozu produktów w nieod-powiednich warunkach.
8. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie natychmiastowym.
9. W przypadku dostarczenia towaru niezgodnego z zamówieniem lub niewłaściwej jakości, bądź niedostar-czenia zamówionego towaru w wymaganych godzinach a także niedokonania niezwłocznej jego wymiany na towar właściwy, Zamawiający ma prawo dokonania zakupu zamówionego towaru w dowolnej jednostce handlowej.
10. Na dostarczany towar, Wykonawca winien posiadać wymagane certyfikaty, atesty laboratoryjne, które będą udostępniane na prośbę Zamawiającego.
11. Dostarczany towar winien być w oryginalnych opakowaniach producenta oznakowanych i zawierających informacje dotyczące min.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy ja-kości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, składu, ilości szczegółowej, składników odżywczych w tym soli, cukru, barwników, konserwantów oraz ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami.
12. Opakowania winny być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Wymagania dotyczące wytworzenia i dowozu przedmiotu zamówienia:
1. Wykonawca dostarczy produkt spełniający wymogi określone w SIWZ i wytworzony zgodnie z obowiązują-cymi przepisami takimi jak w szczególności:
a) ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia( Dz. U. z 2015r. poz.594 tekst jednolity ze zmianami);
b) rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz. U. z 2015. poz.1256),
c) rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. w sprawie dodatków do żywności,
d) ustawą z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych (Dz.U. 2014 poz. 669.), wraz z aktami wykonawczymi;
e) dyrektywami i rozporządzeniami UE w szczególności: Rozporządzeniem (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004,str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319), Rozporzą-dzeniem (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3,t. 45, str. 14, z późn. zm. ), Rozporządzeniem (WE) 7Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz.UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str75, z późn. zm.), Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności ( Dz. U. UE L z dnia 1 lutego 2002r z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.),
f) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 z późn zm.).
2. Wykonawca dostarczać będzie przedmiot zamówienia transportem przystosowanym do przewozu żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
IV. TERMIN WYKONANIA ZAMÓWIENIA
Wymagany termin wykonania zamówienia: od dnia 17.11.2016 r. do 16.11.2017 r.
V. WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
1. udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy którzy:
1) nie podlegają wykluczeniu;
2) spełniają warunki udziału w postępowaniu dotyczące:
a) kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej,
b) zdolności technicznej lub zawodowej.
c) wiedzy i doświadczenia.
2. Na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu i braku podstaw do wykluczenia z powodu niespełnienia warunków o których mowa w art. 24, Zamawiający wymaga złożenia przez wykonawców pisemnych oświadczeń lub dokumentów, określonych w Rozdziale VI SIWZ.
3. Ocena złożonych oświadczeń i dokumentów będzie dokonywana zgodnie z formułą „spełnia-nie spełnia”.
Va. PODSTAWY WYKLUCZENIA O KTÓRYCH MOWA W ART. 24. Ust 5 USTAWY PZP
1. Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie przesłanek, o których mowa w art. 24 ust 5 ustawy Prawo Zamówień Publicznych w zakresie: art. 24 ust. 5 pkt. 2 i 4 tj.
a) który w sposób zawiniony poważnie naruszył obowiązki zawodowe, co podważa jego uczciwość, w szczególności gdy wykonawca w wyniku zamierzonego działania lub rażącego niedbalstwa nie wykonał lub nienależycie wykonał zamówienie, co zamawiający jest w stanie wykazać za pomocą stosownych środków dowodowych,
b) który, z przyczyn leżących po jego stronie, nie wykonał albo nienależycie wykonał w istotnym stopniu wcześniejszą umowę w sprawie zamówienia publicznego lub umowę koncesji, zawartą z zamawiającym, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1–4, co doprowadziło do rozwiązania umowy lub zasądzenia odszkodowania
VI. WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIER-DZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
1. Wykonawca składa następujące oświadczenia lub dokumenty:
1) Wypełniony formularz ofertowy - załącznik Nr 1 do SIWZ.
2) Wypełnioną kalkulację cenową częściową - załączniki od Nr 2.1 do Nr 2.8 do SIWZ.
3) Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu i braku podstaw do wykluczenia –załącznik nr 3 i 4 do SIWZ;
4) Wykaz wykonanych dostaw w zakresie niezbędnym do wykazania zdolności technicznej lub zawodowej - załącznik Nr 5 do SIWZ.
5) w celu potwierdzenia kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej należy dołączyć aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o
działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do
udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
6) informację i listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej z wykorzystaniem wzoru - załącznik Nr 6 do SIWZ
7) oświadczenie o posiadanej wiedzy i doświadczeniu w bezpieczeństwie żywności z wykorzystaniem wzoru - załącznik nr 7 do SIWZ;
8) Zaakceptowany wzór umowy stanowiący załącznik Nr 8 do SIWZ.
2. W przypadku, gdy Wykonawcy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia (np. w formie konsorcjum, spółki cywilnej lub innego porozumienia regulującego ich współpracę w celu uzyskania zamówienia) należy załączyć dodatkowo pełnomocnictwo udzielone przez Wykonawców do repre-zentowania ich w postępowaniu lub do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy. Oświad-czenia lub dokumenty wymienione w SIWZ składane są przez Wykonawców wspólnie, z wyjątkiem wy-mienionych w ust. 1 pkt 1 i 3, które składane są przez każdego z Wykonawców oddzielnie. Jeżeli oferta Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia zostanie wybrana, Wykonawcy, przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego przedstawią Zamawiającemu umowę regulującą ich współpracę, oraz wykażą iż powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.
VII. INFORMACJE O SPOSOBIE POROZUMIEWANIA SIĘ ZAMAWIAJĄCEGO Z WYKONAWCAMI ORAZ PRZEKA-ZYWANIA OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW
1. Wszelkie oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje Zamawiający i Wykonawcy przekazują pisemnie, faksem lub drogą elektroniczną. W przypadku oświadczeń, wniosków, zawiadomień i informacji przekazanych za pomocą faksu lub drogą elektroniczną, każda ze stron na żądanie drugiej niezwłocznie potwierdza fakt ich otrzymania.
2. Zapytania można kierować na piśmie pod adres: Zespół Szkół Leśnych ul. Spacerowa 4 26-050 Zagnańsk Zapytania mogą być składane faksem pod numer: 41 300 10 75 lub na adres e – mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. pod warunkiem niezwłocznego potwierdzenia treści zapytania na piśmie (np. przesłania własnoręcznie podpisanego zapytania faxem bądź pocztą).
3. Zamawiający niezwłocznie udzieli wyjaśnień dotyczących treści SIWZ, jednak nie później niż na 2 dni przed upływem terminu składania ofert –pod warunkiem że wniosek o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia wpłynął do zamawiającego nie później niż do końca dnia, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert. Jednocześnie dla usprawnienia udzielania powyższych wyjaśnień Zamawiający prosi o przesyłanie również w wersji elektronicznej treści pytań Wykonawcy.
4. Zamawiający przekaże treść wyjaśnienia jednocześnie wszystkim Wykonawcom, którym przekazano SIWZ, bez ujawniania źródła zapytania, a jeżeli SIWZ jest udostępniana na stronie internetowej, zamieści je na tej stronie.
VIII. OSOBY UPOWAŻNIONE DO POROZUMIEWANIA SIĘ Z WYKONAWCAMI
a) Milcarz Jan – Tel. 41 300 11 41 fax 41 300 10 75 od poniedziałku do piątku w godz.: 7.00-15.00.
IX. WYMAGANIA DOTYCZĄCE WADIUM
1. Jeżeli wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art.11 ust.8 ustawy, zamawiający może żądać od wykonawców wniesienia wadium.
2. Zamawiający określa kwotę wadium w wysokości nie większej niż 3 % wartości zamówienia, wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert,
3. Oferta musi być zabezpieczona wadium w poszczególnych pakietach w wysokości:
Pakiet nr 4 – 1000,00zł (jeden tysiąc złotych 00/100)
Pakiet nr 5 – 1500,00zł (jeden tysiąc pięćset złotych 00/100)
Pakiet nr 6 – 1000,00zł (jeden tysiąc złotych 00/100)
Potwierdzenie wniesienia wadium należy dołączyć do oferty.
4. Wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących for¬mach:
4.1. Pieniądzu,
4.2. Poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczęd¬nościowo-kredytowej, z tym, że po-ręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym,
4.3. Gwarancjach bankowych,
4.4. Gwarancjach ubezpieczeniowych,
4.5. Poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. Nr 109, poz. 1158, z późn. zm.).
5. Poręczenie bankowe, gwarancja bankowa, gwarancja ubezpieczeniowa lub poręczenie udzielane przez pod-mioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt. 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości złożone jako zabezpieczenie wadium musi posiadać okres ważności nie krótszy niż okres związania ofertą,
6. Wadium wnoszone w pieniądzu wpłaca się przelewem na rachunek depozytowy nr 58 1010 1238 0860 4613 9120 0000. Na dowodzie wpłaty określić, czego dotyczy dokonywana wpłata to jest, jakiego przetargu i nr zadania.
7. Wadium wniesione w pieniądzu zamawiający przechowuje na rachunku bankowym.
8. Wadium wniesione w pieniądzu zamawiający uważa za wniesione skutecznie wówczas, gdy przed upływem terminu do składania ofert (data, godzina) nastąpi uznanie na rachunku Zamawiającego,
9. Wadium wnoszone w innych akceptowanych przez Zamawiającego formach niż pieniądz musi być złożone w terminie składania ofert w kasie Zamawiającego, kopia dokumentu zgodnie z przepisami załączona do oferty,
10. Oferta niezabezpieczona akceptowalną formą wadium zostanie wykluczona Art. 24 ust 2 pkt 4.
X. ZWROT WADIUM ART. 46 USTAWY.
1. Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium, jeżeli:
1. Zamawiający zwraca wadium wszystkim wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej
lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzys-
tniejsza, z zastrzeżeniem ust. 4a.
1a. Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, zamawiający zwraca wadium niewłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego oraz wniesieniu zabezpieczenia należytego wykonania umowy, jeżeli jego wniesienia żądano.
2. Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium, na wniosek wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert.
3. Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez wykonawcę, któremu zwrócono wadium na pod-stawie ust. 1, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia protestu jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wnosi wadium w terminie określonym przez zamawiającego.
4. Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu, zamawiający zwraca je wraz z odsetkami wynikającymi z umowy ra-chunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku bankowego oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez wyko-nawcę.
4a. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art.26 ust.3 Ustawy, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art.25 ust.1 Ustawy lub pełnomocnictw, chyba że udowodni, że wynika to z przyczyn nie leżących po jego stronie.
5. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana:
5.1. Odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie,
5.2. Nie wniósł zabezpieczenia należytego wykonania umowy na zasadach określonych w SIWZ,
5.3. Zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy.
XI. TERMIN ZWIĄZANIA OFERTĄ
Składający ofertę Wykonawca pozostaje nią związany przez okres 30 dni od upływu terminu składania ofert.
XII. OPIS SPOSOBU PRZYGOTOWANIA OFERT
a. Ofertę należy złożyć wg formularza ofertowego z wykorzystaniem wzoru – załącznik nr 1 do SIWZ.
b. Do oferty powinny być dołączone załączniki wymienione w punkcie VI.
c. Ofertę należy sporządzić zgodnie z wymaganiami SIWZ.
d. Każdy Wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę na wykonanie zamówienia.
e. Oferta powinna być napisana w języku polskim, czytelną i trwałą techniką (dopuszcza się sporządzenie oferty w formie maszynopisu lub techniką komputerową) oraz podpisana wraz z załącznikami przez osobę/osoby upoważnione do składania oświadczeń woli w imieniu Wykonawcy, wymienione w Kra-jowym Rejestrze Sądowym bądź ewidencji działalności gospodarczej lub osoby posiadające pisemne pełnomocnictwo w tym zakresie. Pełnomocnictwo stanowi załącznik do oferty.
f. Wszystkie strony oferty wraz z załącznikami muszą być spięte lub zszyte i zabezpieczone w sposób zapo-biegający możliwości zdekompletowania. Wszystkie strony powinny być kolejno ponumerowane. Brak numeracji stron oraz niezszycie lub niespięcie oferty nie powoduje jej odrzucenia, jednakże w takim przypadku Wykonawca nie może powoływać się, że usunięto którąś ze stron.
g. Wszelkie poprawki lub zmiany w tekście oferty muszą być parafowane i datowane własnoręcznie przez osobę podpisującą ofertę.
h. Wszystkie koszty związane z przygotowaniem i złożeniem oferty ponosi Wykonawca niezależnie od wyniku postępowania przetargowego.
i. Opakowanie zawierające ofertę powinno być umieszczone w zamkniętej kopercie oraz:
1) zaadresowane na Zamawiającego na adres: Zespół Szkół Leśnych w Zagnańsku ul. Spacerowa 4 26-050 Zagnańsk
2) Oznaczone dopiskiem: ,,Dostawa artykułów żywnościowych do stołówki internatu Zespołu Szkół Leśnych”,
3) oznaczone adnotacją: „nie otwierać przed 25.10.2016 r. do godziny 12.00.”
4) posiadać nazwę i adres oferenta, aby można było odesłać ofertę w przypadku stwierdzenia jej opóź-nienia.
j. Wykonawca może wprowadzić zmiany lub wycofać złożoną przez siebie ofertę pod warunkiem, że Zamawiający otrzyma pisemne powiadomienie o wprowadzeniu zmian lub wycofaniu przed określonym powyżej terminem składania ofert. Powiadomienie o wprowadzeniu zmian lub wycofaniu oferty zostanie przygotowane, opieczętowane i oznaczone zgodnie z postanowieniami niniejszej specyfikacji a koperta dodatkowo będzie oznaczona określeniami: „Zmiana” lub „Wycofanie”. Koperty ofert wycofanych nie będą otwierane. Wykonawca nie może wycofać oferty i wprowadzić zmian w ofercie po upływie terminu składania ofert.
k. Zamawiający informuje, że zgodnie z art.8 w zw. Z art.96 ust 3 ustawy pzp. oferty składane w postępowaniu o zamówienie publiczne są jawne i podlegają udostępnieniu od chwili ich otwarcia, z wyjątkiem informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, jeśli Wykonawca zgodnie z prawem zastrzegł, że nie mogą one być udostępnione.
l. Zastrzeżenie informacji, które nie stanowią tajemnicy przedsiębiorstwa w rozumieniu ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji będzie traktowane jako bezskuteczne.
XIII. MIEJSCE ORAZ TERMIN SKŁADANIA I OTWARCIA OFERT
a. Oferty należy składać w formie pisemnej w sekretariacie Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku ul. Space-rowa 4 26-050 Zagnańsk (sekretariat szkoły, pokój nr 1) lub drogą pocztową za potwierdzeniem odbioru do dnia 25.10.2016 r. do godz. 11:30.
b. Za termin złożenia uważa się fizyczną obecność oferty w miejscu składania ofert, określonym w ust. 1.
c. Publiczne otwarcie ofert nastąpi w siedzibie Zamawiającego – 25.10.2016 r. o godz. 12.00
d. W przypadku nieprawidłowego zaadresowania lub zamknięcia koperty, zamawiający nie bierze odpo-wiedzialności za złe skierowanie przesyłki i jej przedterminowe otwarcie. Oferta taka nie weźmie udziału w postępowaniu.
e. Bezpośrednio przed otwarciem ofert Komisja przetargowa poda kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfi-nansowanie zamówienia. Podczas otwarcia ofert zamawiający poda nazwy (firmy) oraz adresy wykonaw-ców, a także informacje dotyczące ceny.
XIV. OPIS SPOSOBU OBLICZENIA CENY
1. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia ceny zgodnie z załączoną kalkulacją cenową (załączniki od Nr 2.1 do 2.6). Cena oferty uwzględnia wszystkie zobowiązania musi być podana w PLN cyfrowo i słownie, netto i brutto z uwzględnieniem należnego podatku VAT. Cena podana w ofercie powinna obejmować wszystkie koszty i składniki związane z wykonaniem zamówienia. Cena może być tylko jedna.
2. Sposób obliczenia ceny: wartości w poszczególnych pozycjach powinny zostać obliczone zgodnie ze wzo-rem:
a) cena jednostkowa netto x ilość = wartość netto
b) cena jednostkowa netto + stawka podatku VAT = cena jednostkowa brutto
c) cena jednostkowa brutto x ilość = wartość brutto
3. Ceny oferowane w kalkulacji cenowej nie mogą ulec zmianie przez okres trwania umowy, czyli 12 mie-sięcy.
4. Jeżeli Wykonawca ma zamiar zaproponować jakieś rabaty lub upusty cen, powinien je od razu ująć w obliczeniach ceny, tak aby obliczona cena za realizację zamówienia była ceną całościową.
5. Zaokrąglenia cen w złotych należy dokonać do dwóch miejsc po przecinku według zasady, że trzecia cyfra po przecinku od 5 w górę powoduje zaokrąglenie drugiej cyfry po przecinku w górę o 1. Jeśli trzecia cy-fra po przecinku jest niższa od 5 zostaje skreślona, a druga cyfra po przecinku nie ulega zmianie.
6. Zamawiający poprawia w ofercie oczywiste omyłki pisarskie, oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględ-nieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek, inne omyłki polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodujące istotnych zmian w treści oferty niezwłocznie zawiadamiając o tym wykonawcę, którego oferta została poprawiona.
XV. OPIS KRYTERIÓW, KTÓRYMI ZAMAWIAJĄCY BĘDZIE SIĘ KIEROWAŁ PRZY WYBORZE OFERTY, WRAZ Z PODANIEM ZNACZENIA TYCH KRYTERIÓW ORAZ SPOSOBU OCENY OFERT
Kryteria oceny:
Lp. | Kryterium | Waga |
1. | Cena oferty brutto | 100% |
Punkty w kryterium Cena oferty brutto, jakie otrzyma badana oferta będą liczone w następujący sposób:
gdzie:
? =??/?? X 100 punktów
C - punktowa ocena ceny ofertowej brutto - może maksymalnie osiągnąć 100 punktów, gdzie 1 punkt =1%
Cn - najniższa cena spośród ofert nieodrzuconych
Cb - cena oferty rozpatrywanej
Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą liczbę punktów (Oferent może uzyskać mak-symalnie 100%).
XVI. INFORMACJE O FORMALNOŚCIACH, JAKIE POWINNY ZOSTAĆ DOPEŁNIONE PO WYBORZE OFERTY W CELU ZAWARCIA UMOWY W SPRAWIE ZAMÓWNIENIA PUBLICZNEGO
1. Zamawiający poinformuje niezwłocznie wszystkich wykonawców o wyborze oferty najkorzystniejszej zgodnie z zakresem określonym w art. 92, ust. 1 ustawy PZP. oraz udostępni informacje na stronie internetowej i tablicy ogłoszeń w siedzibie Zamawiającego.
2. Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający wskaże termin i miejsce podpisania umowy.
3. Zamawiający zawrze umowę w sprawie zamówienia publicznego w terminie nie krótszym niż 5 dni od dnia zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty, jeżeli zawiadomienie to zostało przesłane przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, lub 10 dni jeżeli zostało przesłane w inny sposób z zastrzeżeniem art. 183 ustawy PZP.
4. Jeżeli Wykonawca, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, uchyla się od zawarcia umowy, Zamawiający wybierze ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert, bez przeprowadzania ich po-nownej oceny, chyba, że zajdą przesłanki unieważnienia postępowania.
XVII. ZABEZPIECZENIE NALEŻYTEGO WYKONANIA UMOWY
Zamawiający nie żąda wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy.
XVIII. ISTOTNE POSTANOWIENIA, KTÓRE ZOSTANĄ WPROWADZONE W TREŚCI UMOWY W SPRAWIE ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO ORAZ WZÓR UMOWY
1. Istotne warunki postanowień umowy o udzielenie zamówienia publicznego, jaką Zmawiający ma zamiar zawrzeć z Wykonawcą wybranym do realizacji zamówienia zawarte zostały we wzorze umowy stano-wiącym załącznik nr 8 do SIWZ.
2. Zamawiający przewiduje zmiany umowy zawartej z Wykonawcą w sprawie zamówienia w przypadku za-istnienia przesłanek określonych w art. 144 ust 1 pkt. 2 - 6 ustawy PZP
3. Zmiana umowy może nastąpić wyłącznie w formie pisemnej, pod rygorem nieważności takiego oświad-czenia. Powyższe postanowienia stanowią katalog zmian, na które Zamawiający może wyrazić zgodę.
4. Powyższe postanowienia nie stanowią zobowiązania Zamawiającego do wyrażenia zgody na ich wprowa-dzenie.
XIX. POUCZENIE O ŚRODKACH OCHRONY PRAWNEJ PRZYSŁUGUJĄCYCH WYKONAWCY W TOKU POSTĘPOWANIA O UDZIELENIE ZAMÓWNIENIA
1. Wykonawcom, którzy mają lub mieli interes w uzyskaniu danego zamówienia oraz ponieśli lub mogą po-nieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów ustawy PZP przysługują środki ochrony prawnej określone w Dziale VI ustawy PZP w postaci odwołania oraz skargi do sądu.
2. Szczegółowe zasady dotyczące środków ochrony prawnej przysługującej wykonawcom zawiera dział VI ustawy PZP pt. „Środki ochrony prawnej”: Art. 179 – 198 ustawy PZP – regulują odwołanie, Art. 198a – 198g regulują skargę do sądu.
XX. PODWYKONAWCY
Zamawiający nie dopuszcza możliwości powierzenia wykonania zamówienia w całości lub części podwykonawcom.
XXI. OPIS CZĘŚCI ZAMÓWIENIA, JEŻELI ZAMAWIAJĄCY DOPUSZCZA SKŁĄDANIE OFERT CZĘŚCIOWYCH
Zamawiający dopuszcza składanie ofert czę-ściowych na poszczególne części zamówienia
- Pakiet nr 1
CPV 15330000-0 Warzywa i owoce mrożone
CPV 15220000-6 Ryby mrożone
CPV 15896000 Produkty głęboko zamrożone - Pakiet nr 2
CPV 15112000-0 Drób i podroby - Pakiet nr 3
CPV 15600000-4 Produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych
CPV 15800000-6 Różne produkty spożywcze
CPV 15330000-1 Owoce i warzywa i podobne produkty - Pakiet nr 4
CPV 15500000-3
Produkty mleczarskie
CPV 15400000-2
Oleje i tłuszcze roślinne lub zwierzęce - Pakiet nr 5
CPV 15110000-2 Mięso
CPV 15131100-6Wędliny
CPV 15131000-5Konserwy
CPV 15894200-3Produkty garmażeryjne - Pakiet nr 6
CPV 15810000-9 Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie - Pakiet nr 7
CPV 01100000-8 Rośliny uprawne, produkty warzywnictwa i ogrodnictwa
CPV 15331000-7 Warzywa przetworzone
CPV 15981000-8 Napoje - Pakiet nr 8
CPV 01100000-8 Rośliny uprawne, produkty warzywnictwa i ogrodnictwa
Szczegółowy wykaz asortymentu oraz wielkości zamówienia zamieszczony jest w załącznikach od Nr 2.1 do Nr 2.8 do SIWZ . Ilość asortymentu podana w załączniku stanowią przewidywane zapotrzebowanie na okres 12 miesięcy. Dostawa artykułów obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem oraz wniesienie towaru do pomieszczeń magazynowych w stołówce internatu Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku.
XXII. INFORMACJE UZUPEŁNIAJĄCE
Zasady udostępniania dokumentów:
Uczestnicy postępowania mają prawo wglądu do treści protokołu oraz ofert w trakcie prowadzonego postępo-wania z wyjątkiem dokumentów stanowiących załączniki do protokołu (jawne po zakończeniu postępowania) oraz stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów o zwalczaniu
nieuczciwej konkurencji i dokumentów lub informacji zastrzeżonych przez uczestników postępowania. Zama-wiający udostępnia wskazane dokumenty po złożeniu pisemnego wniosku. Udostępnienie może mieć miejsce wyłącznie w siedzibie zamawiającego oraz w czasie godzin jego urzędowania.
W sprawach nieuregulowanych w niniejszej specyfikacji mają zastosowanie przepisy ustawy Prawo zamówień publicznych oraz Kodeksu cywilnego.
Wykaz załączników do pobrania w pdf:
1.Załącznik Nr 0 do SWIZ - ogłoszenie o zamówieniu na dostawę żywności do internatu ZSL Zagnansk
2. Załącznik Nr 1 do SIWZ – wzór formularza ofertowego
3. Załącznik Nr 2.1 do SIWZ – Kalkulacja cenowa
4. Załącznik Nr 2.2 do SIWZ – Kalkulacja cenowa
5. Załącznik Nr 2.3 do SIWZ – Kalkulacja cenowa
6. Załącznik Nr 2.4 do SIWZ – Kalkulacja cenowa
7. Załącznik Nr 2.5 do SIWZ – Kalkulacja cenowa
8. Załącznik Nr 2.6 do SIWZ – Kalkulacja cenowa
9. Załącznik Nr 2.7 do SIWZ – Kalkulacja cenowa
10. Załącznik Nr 2.8 do SIWZ – Kalkulacja cenowa
11. Załącznik Nr 3 do SIWZ – wzór oświadczenie spełnienie warunków udziału
12. Załącznik Nr 4 do SIWZ – wzór oświadczenie przesłanki wykluczenia
13. Załącznik Nr 5 do SIWZ – Wykaz dostaw
14. Załącznik Nr 6 do SIWZ – wzór informacji i listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej
15. Załącznik Nr 7 do SIWZ – oświadczenie o bezpieczeństwie żywności.