Image
Image
Image
Image

ERASMUS + CZYLI WITAJ FRANCJO!

 

12 listopada 2016 - sobota

Dziś poznaliśmy dwa najważniejsze elementy kuchni francuskiej: wino i sery. Dzięki uprzejmości dyrektora szkoły pojechaliśmy do mleczarni produkującej Crottin de Chavignol. Są to jedne z najbardziej cenionych dojrzewających serów kozich we Francji. Produkuje się je wyłącznie z mleka kóz alpejskich i tylko w tym regionie. Jest to jeden z nielicznych  gatunków sera, który można jeść w różnym stadium dojrzałości – najlepsze są te, które dojrzewały co najmniej miesiąc. Delektując się serami Crottin, nie można pominąć idealnie do nich pasującego wina. Z tego powodu odwiedziliśmy również winnicę produkującą takie właśnie wino. Właściciele zdradzili nam nieco swoich sekretów, pokazali swoją winnicę, a potem zaprosili na degustację. Lampce wina towarzyszył oczywiście ser. Rzeczywiście podane razem smakują wyjątkowo. Jeżeli będziecie we Francji w dolinie Loary i w tym regionie, koniecznie spróbujcie serów Crottin de Chavignol i białego wytrawnego Sancerre de Chavingol lub Sancerre Blanc.

Stowarzyszenie "Knieja"

deklaracja

feedback
Image
feedback

Platfoma MOODLE

Image

Dziennik elektroniczny VULCAN

Image
feedback

Jubileusz 50-lecia Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku

ZSL Zagnańsk "Okiem ucznia"

100 dni do matury Technikum Leśne Zagnańsk hotel grafit trailer teledysk

Rykowisko 2016 Zagnańsk.

Rykowisko 2017 ZSL Zagnańsk

Rykowisko 2018 ZSL Zagnańsk

Rykowisko 2019 ZSL Zagnańsk

Noc bibliotek 2021

XII EDYCJA MAŁOPOLSKIEGO KONKURSU SYGNALISTKI MYŚLIWSKIEJ „O RÓG ZBRAMIRA”.